Charaenaan's Creations Talking Stick

Van gewone stok naar Creatie , De Talkingstick

De Talking stick ook wel de praat stok genoemd ,wordt al eeuwenlang door veel indianenstammen gebruikt als een middel om rechtvaardig en onpartijdig te horen. 

De talking stick werd veel gebruikt in gemeenteraden om aan te duiden wie het recht had om te spreken, toen er grote bezorgdheid voor de raad kwam, hield de leidende ouderling de pratende stok vast en begon de discussie, waneer hij klaar was met wat hij te zeggen had, zou hij de pratende stok uitsteken, en degene die na hem wilde spreken, zou het aanraken, op deze manier werd de stok van het ene individu naar het andere doorgegeven totdat iedereen die wilde spreken dit had gedaan. 

De stok werd vervolgens doorgegeven aan de leidende ouderling om ze veilig te bewaren, sommige stammen gebruikten een sprekende veer in plaats van een sprekende stok, andere stammen hebben misschien een vredespijp, een wampumgordel, een heilige huls of een ander voorwerp waarmee ze het recht om te spreken aanduiden. 

Wat het object ook is, het draagt ​​respect voor de vrijheid van meningsuiting en het verzekert de spreker dat hij de vrijheid en de kracht heeft om te zeggen wat in zijn hart is, zonder angst voor represaille of vernedering, degene die de sprekende stok vasthoudt, heeft in zijn handen de heilige kracht van woorden. 

Alleen hij kan spreken terwijl hij de stok vasthoudt,de andere raadsleden moeten zwijgen.

- De adelaar veren vastgebonden aan de sprekende stok geeft hem de moed en wijsheid om waarheidsgetrouw en verstandig te spreken. 

- De konijnenbont aan het uiteinde van de stok herinnert hem eraan dat zijn woorden uit zijn hart moeten komen en dat ze zacht en warm moeten zijn. 

- De blauwe steen zal hem eraan herinneren dat de Grote Geest zowel de boodschap van zijn hart hoort als de woorden die hij spreekt. 

- De schelp herinnert hem eraan dat de hele schepping verandert , de dagen, de seizoenen, de jaren ,en dat mensen en situaties ook veranderen. 

- De vier kleuren kralen , geel voor de zonsopgang (oost), rood voor de zonsondergang (west), wit voor de sneeuw (noord) en groen voor de aarde (zuid) , zijn symbolisch voor de krachten van het universum die hij in zijn handen heeft op dit moment om te spreken wat in zijn hart is. 

Aan de stok kunnen strengen haar van de grote buffel zitten, hij die spreekt, kan dat doen met de kracht en kracht van dit grote dier, waarbij de spreker moet niet vergeten dat hij in zich een heilige vonk van de Grote Geest draagt ​​en daarom is hij ook heilig. 

Als hij het gevoel heeft dat hij de spreker niet met zijn woorden kan eren, moet hij afzien van spreken, zodat hij zichzelf niet zal onteren, wanneer hij opnieuw zijn woorden beheerst, zal de stok aan hem worden teruggegeven.

De talking stick werd al eeuwen lang door Indiaanse stammen beschouwd als symbool van vrede, het waren prachtig bewerkte stokken die met eerbied werden behandeld.

Indianen waren meesters in het voeren van gesprekken in alle openheid en gelijkwaardigheid, ze gingen bijvoorbeeld pas op bizonjacht nadat ze al hun twijfels met elkaar hadden gedeeld, hoe gedragen we ons in het gebied van de bizon?, Kan ik op jou, kun jij op mij rekenen?, Wat zijn jouw en mijn sterke en zwakke punten? 
Belangrijke besprekingen werden gevoerd met een ‘talking stick’,hij ging dan dus de kring rond en alleen diegene die de stick in handen had, kreeg hiermee het recht om te spreken, e
en talking stick bezit de macht van het woord, Wie hem vasthoudt praat vanuit het hart rechtstreeks tot het hart van een ander, waarbij sociale en cultuurverschillen verdwijnen.   

De talking stick

De talking stick is een houten stok de dikte en lengte verschillen, verfraaid met symbolische aspecten uit de natuur die van betekenis zijn voor de eigenaar, De dieren die in de decoratie van de talking stick worden gebruikt zijn zeer symbolisch.

Bijvoorbeeld de beer wordt gewoonlijk gezien als symbool van sterkte, dromen, en beschermer/healer; de bever wordt gewoonlijk gekenmerkt als bouwer, de wolf symboliseert een onderwijzer in wijsheid en nieuwe ideeën enzovoort.

Sommige stammen geloofden dat het dier de persoon selecteerde en niet dat de persoon het dier uitkoos.

Het soort hout dat wordt gebruikt om de talking stick te maken zou ook betrekking hebben gehad op de eigenaar.

De berk symboliseert waarheid, de esdoorn vertegenwoordigt zachtaardigheid,de iep wordt gebruikt voor wijsheid enzovoort.

De decoratie kan bestaan uit verf, veren, ingebrande afbeeldingen, leder, parels, bont, been, schelpen ,edelstenen meer, deze ornamenten hebben ook betekenis.

De kleuren en de soorten van veren en huid symboliseerden ook zaken die betrekking hadden op de eigenaar en zo was de talking stick dus een heel persoonlijk item, Geen talking stick was hetzelfde omdat het materiaal dat werd gebruikt en de decoratie specifiek toegespitst waren op de eigenaar van de talking stick.

Kenmerken van de talking stick

 • degene die de talking stick in handen heeft, heeft het woord,

 • de anderen luisteren net zolang tot dat de stok wordt doorgegeven of in het midden wordt neergelegd,

 • leert ons over spreken,

 • herinnert ons eraan om te spreken vanuit onze persoonlijke kracht met respect en in balans,

 • geeft ons richting (focus in ons verhaal),

 • herinnert ons aan luisteren met echte aandacht voor de spreker en waar wat die zegt,

 • er is ruimte en aandacht voor de stilte tussen de woorden, die vaak meer zegt dan de woorden zelf.

Iedere talking stick is uniek !

Hedendaags gebruik

Het gebruik van een talking stick is een zeer efficiënte manier om hindernissen uit de weg te ruimen en mensen toe te staan om zich in volledige vrijheid uit te drukken, Om o.a. deze reden, wordt de talking stick meer en meer populair in de moderne maatschappij. Het is vooral populair in de bedrijfswereld waar management trainers goed gebruik maken van de talkingstick.                              

Volgens mij is de talking stick een goed hulpmiddel in de maatschappij waarin wij leven,een egocentrische maatschappij; een "ik-ik-ik cultuur", Mensen leren niet om naar elkaar te luisteren, ons advies om talking sticks te gebruiken in vergaderingen waarbij de persoon die de talking stick houdt de enige persoon is die mag spreken tot hij of zij zich begrepen voelt, wanneer de degene die in bezit is van de talking stick zich volledig begrepen voelt, dan en alleen dan, wordt de talking stick aan de volgende persoon doorgegeven.

Hoe wij de talking stick zien en hem gebruiken                                                                                                               

Symbool:

wij gebruiken de talking stick o.a. als symbool, door het fenomeen talking stick en de functie ervan te bespreken in programma’s en trainingen ontstaat er al een bewustzijn bij de deelnemers over hoe belangrijk luisteren is.

Mensen die moeite hebben met luisteren worden zich bewuster hoe essentieel luisteren is om elkaar beter te begrijpen en effectiever te kunnen zijn, als men weet waar de talking stick voor staat is de ervaring dat alleen al het op de vergadertafel of op de afdeling zetten van de talking stick een positieve invloed heeft.

Als mensen toch de neiging hebben de spreker te onderbreken is het al genoeg als ze de talking stick zien staan, Ze worden automatisch herinnerd aan het feit dat ze de spreker eerst moeten laten uitpraten, onderbreekt iemand toch dan is het attenderen op de talking stick al genoeg om degene op een natuurlijke manier te “corrigeren”.                                                                      

Organisaties zetten een grote talking stick ook vaak op een cruciale plek in het gebouw zodat de medewerkers in het voorbij gaan geconfronteerd worden in het voorbij lopen met de achterliggende filosofie van de talking-stick.

Iemand die moeite heeft met luisteren kan ook een talking stick op de eigen werkplek zetten. Zo wordt je er continu aan herinnerd hoe belangrijk luisteren is, het risico van het terugvallen in je “oude gedrag” wordt daardoor kleiner.

 

De Indian Talking Stick heeft nut als de volgende regels worden nageleefd.

De principes: 

 • 1. De deelnemers zitten bij voorkeur in een kring; de setting is rustgevend en iedereen moet comfortabel zitten 

 • 2. Er is tijd om de automatische pilot uit te schakelen (stilte, meditatie) 

 • 3. De regels zijn voor iedereen duidelijk en iedereen belooft zich eraan te conformeren. Niemand die de regels verwerpt kan deelnemen. 

 • 4. Er is een ‘talking stick’ of een voorwerp wat als zodanig kan dienen. 

 • 5. De sessie start met de talking stick in het midden. Iemand pikt de stick op en praat in principe zolang hij/zij wil en zet stilte in zolang hij/zij wil. De persoon spreekt vanuit zijn hart.

 • 6. Wanneer iemand de stick vastheeft en praat luistert iedereen aandachtig. Zonder oordeel. Wetend dat de persoon zijn/haar waarheid spreekt. Er worden geen tekenen van irritatie, ergernis, verachting of wat dan ook getoond.  

 • 7. Wanneer de spreker/spreekter klaar is legt hij/zij de stick weer in het midden en iemand anders die voelt dat hij/zij wil spreken pikt hem op. De sessie gaat door tot iedereen gezegd heeft wat hij wilde zeggen.

Zo niet dan toch ten minste tot wederzijds begrip en respect, door iedereen de kans te geven te spreken en door alle andere partijen te verplichten om aandachtig te luisteren, is de kans vele malen groter om tot een akkoord te komen, het gaat om het concept dat de persoon die spreekt, zich begrepen dient te voelen alvorens de Talking Stick wordt doorgegeven.

"Wat gebeurt, is dat de energie van de groep van negatief naar positief wordt omgezet, van verdedigend naar creatief, en het zorgt voor derde alternatieve oplossingen die beter zijn dan wat iedereen aanvankelijk voorstelde, het begrepen voelen door elkaar is therapeutisch en helend en deelnemers staan daardoor open voor het oplossen van het probleem.

Luisteren naar je zelf

Een andere functie die ik zelf de talking stick meegeef is dat het je triggert naar jezelf te luisteren, het is belangrijk dat we naar ons zelf luisteren om te weten wat we willen, wat bij ons past en om in balans te blijven, Ook hier helpt je eigen talking stick op je werkplek of ergens op een “dominante” plek in je huis te zetten om je bewust te houden van  hoe belangrijk het is naar je zelf te luisteren.

Een talking stick aanschaffen

Wil je na het lezen van het voorgaande een talking stick, voor zakelijk of prive gebruik, aanschaffen? 

Ontdek zelf waar je een talking stick kunt inzetten, persoonlijk of in je werk, een talking stick als cadeau geven kan natuurlijk ook.

 

Van Tak tot talking stick

Alle talking sticks worden met de hand gemaakt en daardoor uniek, Iedere talking stick is anders !.

De thema's zijn verschillend en daardoor ook de afbeeldingen die op de talking stick geschilderd zijn en de materialen die gebruikt zijn. Ook de gebruikte houtsoorten kunnen verschillend zijn.   

De talking sticks zijn tussen de 40 en 50 cm lang en de dikte varieert. 

Heeft u  specifieke wensen met betrekking tot het thema van je talking stick?, stuur ons een mail naar charaenaan.insight@gmail.com

en wij bekijken in hoeverre we invulling aan jouw wensen kunnen geven, volgens wordt om een "simpele" tak op intuitieve wijze getransformert tot een unieke talking stick. 

De doorlooptijd van het "vinden" van de stok tot de oplevering is een aantal weken. 

Het begint met het zoeken naar de juiste tak waarna die voorbewerkt word, de stok moet eerst drogen voor hij bewerkt kan worden, daanrna worden ze beschilderd met verschillende afbeeldingen en bewerkt met leer en andere materialen.

Als laatste wordt ze afgelakt ,het thema verschilt per talking stick. 

, Zou u meer informatie willen ? of een prijsberekeing wat een stick met uw thema en matrialen die u eraan zou willen hebben kost , stuur ons dan gerust een mail via charaenaan.insight@gmail.com, of via onze bedrijfs pagina op facebook https://www.facebook.com/CharaenaanInsight/

In liefde licht en kracht
Namasté

Team charaenaan Creations 

Natasha Christina 

©Alle geschreven teksten over bepaalde onderwerpen en foto's van onze eigen webwinkel op deze website zijn eigendom van Charaenaan-insight, Natasha Christina & Angel Ayasha.
Deze mogen NIET zonder eventuele toestemming worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande toestemming , mits dit erbij vermeld is uit naam van Charanenaan-insight , Natasha Christina of Angel Ayasha.

Aanbieding

© 2012 - 2020 charaenaan-insight | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Meer informatie Accepteren
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.