Wierook & het gebruik van Wierook

    

 

 

 

 

 

 

wierook en het gebruik van wierook

Wierook is een mengsel van aromatische organische stoffen, dat aangestoken kan worden en dan een als aangenaam beoordeelde geur verspreidt.

Met wierook wordt ook wel bedoeld de hars (olibanum) van de wierookboom (boswellia), de oorspronkelijke betekenis van het woord wierook is "wijrook" (rook om te wijden).

 Wat zijn wierookstokjes? 
Wierookstokjes zijn dunne gespleten bamboehoutjes met daar omheen een mengsel van houtskool en de gemalen bast van een exotische boom die als kleefstof dienst doet en voor de geur nog houtpoeders, etherische en parfum oliën en balsems, n
a toevoeging van water vormt dit mengsel door de kleefstoffen, een soort deeg of pasta, dit deeg wordt met de hand om het bamboe stokje gerold, waarna de stokjes in de schaduw gedroogd worden.

Soorten
Met name voor huishoudelijk gebruik worden vaak wierookstaafjes gebruikt.

Dit zijn houten stokjes (traditioneel gespleten bamboe) waaromheen een brandbaar wierookmengsel is gerold.

Dit mengsel bestaat naast geurende stoffen uit een bindmiddel en uit stoffen die de verbranding bevorderen.

De geurende stoffen kunnen bestaan uit fijn gemalen harsen, etherische olie en andere geurende stoffen.

De staafjes worden boven aangestoken en branden (afhankelijk van de grootte) in 10 tot 45 minuten op.

Staafjes 
Een wierookstokje kan je met een lucifer of een aansteker aansteken; daarna moet je het vlammetje uitblazen. 

Plaats daarom het stokje altijd in een wierookhouder waar het stokje stevig in staat en die de as goed opvangt.

Is het gaatje van de wierookhouder te groot en staat het stokje scheef, vouw dan het stokje een keer om, zodat het dubbel zo dik wordt en wel past, vangt de wierookhouder de as niet goed op, plaats de wierookhouder dan op een schoteltje, hou de wierookhouder met het stokje altijd buiten bereik van brandbare stoffen.

Kegeltjes

De samenstelling van de kegeltjes is vergelijkbaar met die van de stokjes, in dit geval is het mengsel niet om een stokje gerold, maar tot een kegel gerold.

Ook de kegel wordt van bovenaf aangestoken en brandt langzaam op.

Korrelwierook

Korrelwierook bevat als regel geen bindmiddel en ook geen stoffen die de verbranding bevorderen, het bestaat uit grof gemalen of zelfs grotere korrels hars, kruiden en geurende houtsoorten, mits er voldoende poreuze grondstoffen zijn gebruikt kan hier etherische olie aan zijn toegevoegd.

Korrelwierook wordt in de katholieke en orthodoxe liturgie in een scheepje bewaard en tijdens de mis in een wierookvat op gloeiende kooltjes gebrand.

Het is een bewijs van eer, Bij een processie gaat wierook vooraf aan het kruis, dat geflankeerd wordt door twee kaarsen, bij thuisgebruik wordt het kooltje meestal in een eenvoudige aardewerken houder gebruikt.

Grondstoffen

Wierook kan worden gemaakt uit verschillende geurende ingrediënten, voorbeelden hiervan zijn harsen, zoals olibanum of dennenhars, rozenblaadjes of schors van de berk, en er kunnen etherische oliën worden toegevoegd.

In oude tradities wordt verteld dat alles in de wereld opgebouwd is uit de 5 elementen, namelijk: aarde, lucht, water, vuur en ether.

Het is interessant te weten dat wierook 1 van de weinige producten is dat alle 5 elementen in zich combineert.

Wierook bestaat uit aarde (ingrediënten), verspreidt zich via de lucht, wordt bereid met water, wordt actief door middel van vuur en heeft een etherische=fijnstoffelijke werking ,kalmerend, beschermend, positieve dingen aantrekkend en werkt wierook daarom zo harmoniserend en helend.

Wierook is een heel bijzonder en spiritueel product met tientallen toepassingen op het gebied van verstand, gevoel en lichaam.

Geuren en hun effect 
Boven op het rustgevende effect van wierook komt het effect van de geur, e
lke geur heeft een bepaald effect, maar dat kan verschillend zijn voor ieder persoon.

Zo kunnen geuren blij maken, fris, zekerder, of actiever, of je voelt je er meer geborgen door.

Een geur kan je stemming verbeteren, je gevoelens verduidelijken, je verstand scherpen, je emoties ondersteunen en je lichamelijk of geestelijk tot rust brengen, elke geur draagt een geheim voor je mee en nodigt je uit om dat geheim te ontrafelen.

Eenmaal ontdekt dan kan de geur een vriend voor je leven worden, want de geur maakt dat je jezelf beter voelt, de geur troost en ondersteunt, is er altijd als het nodig is, blijft altijd dezelfde: een vriend door dik en dun.

Onze neus als kenner 
Via geuren hebben we met onze neus een speciaal contact met de werkelijkheid om ons heen, g
euren vertellen ons over gevaar ,rook, hygiëne, bederf, over ons voedsel ,rijp, onrijp, smaak, over ons verleden ,herinneringen, over onze liefdes ,baby's en ‘zonder geur geen liefde', over de pracht en schoonheid van de natuur ,bloemen, bossen, zeelucht, of over anderen ,sympathie voor prettig ruikende mensen, onze geur weerspiegelt wie we zijn.

Waar kan je wierook voor gebruiken? 

In huis kan je wierook gebruiken om de lucht te zuiveren van mufheid of sigarettenrook en ongewenste geurtjes in keuken en toilet, veel mensen gebruiken wierook voor ontspanning ,speciaal Amber en Lavendel ,omdat het beschermend en ontspannend werkt voor onze belaste zenuwen.

Voor je gevoel en gemoed werkt wierook opbeurend en verlichtend, er bestaat namelijk een sterke relatie tussen onze reuk en onze stemming en emoties.

Probeer maar eens Rozen en Viooltjes of Lotus als je blij wilt worden Of Sandelhout voor innerlijke rust of als je wil mediteren, daartegenover staat Musk: een actieve geur die je kan gebruiken om 's morgens wakker te worden of als hulp bij studie of werk, er zijn ook avontuurlijke of inspirerende geuren, zoals Herfstblaadjes, Avondroos of Passiebloem de invloed van elke geur op jou kan je het beste zelf proberen uit te zoeken.

Het is een leuk geuravontuur om uit te zoeken welke geuren het best bij je passen, welke geuren je kunnen helpen bij je gezondheid, je geluk, je persoonlijke ontwikkeling, bij je dromen of je fantasie, kortom bij elke gelegenheid.

Geuren kunnen een grote verrijking betekenen in je persoonlijke leven want geuren dragen ook herinnerinen mee, zoals je dat kent als je muziek van vroeger hoort en je de gevoelens van toen opnieuw beleeft, een visuele herinnering is vaak beperkt tot wat je zag, maar een geurherinnering is een totaalherinnering, je herinnert door de geur ook wat je toen dacht, voelde en hoorde.

Geuren zijn ook belangrijk bij de mentale en emotionele ontwikkeling van kinderen, kinderen die door hun neus ademen doen het beter op school en ontwikkelen zich beter emotioneel, bovendien kunnen geuren helpen bij vergeetachtigheid zo kunnen geuren vrienden voor het leven worden en je met gevoel steunen en helpen.

© 2012 - 2024 charaenaan-insight new age en wellness gifts | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel